top of page

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Προβλέπεται να συσταθεί Επιτροπή Συντονισμού (ΕΣ). Η ΕΣ θα αποτελείται από τον επιστημονικό υπεύθυνο και ένα (1) εκπρόσωπο από κάθε συνεργαζόμενο φορέα. Η Επιστημονικός Υπεύθυνος (ΕΥ) θα είναι υπεύθυνος για την σύνδεση του έργου με τον χρηματοδότη και θα υλοποιεί τις αποφάσεις της ΕΣ. Η ΕΣ θα συγκαλείται κάθε 6 μήνες για την παρακολούθηση της προόδου του έργου, την λήψη αποφάσεων για την εκτέλεση μερών του έργου, την οικονομική παρακολούθηση του έργου, την επίλυση προβλημάτων και την έγκαιρη και ποιοτική εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου. Η επικοινωνία μεταξύ των εταίρων του έργου θα βασιστεί σε κάθε πρόσφορο σύγχρονο διαδικτυακό μέσο καθώς και στην ιστοσελίδα του έργου που θα δημιουργηθεί. 

ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Η προτεινόμενη σύμπραξη περιλαμβάνει την συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών/Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου/Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Τομέα Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής. Η συνεργασία κρίνεται απαραίτητη για την δημιουργία μιας κρίσιμης ερευνητικής και τεχνικής μάζας που θα επιτρέψει την καλύτερη εκτέλεση του έργου μέσω της διάθεσης και κοινής χρήσης της υπάρχουσας μεγάλης κλίμακος υποδομής που υφίσταται στα 2 ιδρύματα. Από την πλευρά του Εθνικού Μετσόβιου  Πολυτεχνείου, είναι πολύτιμη η παραχώρηση στο έργο της υδροδυναμικής δεξαμενής και του τεχνικού προσωπικού υποστήριξης για την εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών του νέου αλιευτικού εργαλείου. Από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, θα διατεθεί σε όλη την σύμπραξη το ερευνητικό σκάφος ΦΙΛΙΑ από το οποίο θα γίνουν και οι δοκιμές πεδίου για το νέο εργαλείο και η επιβεβαίωση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων στη δεξαμενή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ιδρύθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν. 2919/2001 ως από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ως ΝΠΔΔ με έδρα την Ανάβυσσο Αττικής. Είναι ερευνητικός φορέας του Δημοσίου Τομέα, εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατόπιν ενοποίησης με το ερευνητικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης.  Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.  είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης  με την (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση. Για την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μεταξύ άλλων σχεδιάζει και εκτελεί ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα και  παράγει προϊόντα και παρέχει υπηρεσίες μόνο του, ή με τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών ή σε συνεργασία με τρίτους όπως επιχειρήσεις. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποτελείται από 3 Ινστιτούτα: 1) Ωκεανογραφίας (ΙΩ), 2) Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών υδάτων  (ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ) και 3) Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ). Στο παρόν έργο μετέχει η ομάδα μελέτης και ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης του ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ. Μεταξύ άλλων, η ομάδα έχει εξειδίκευση στην αλιευτική τεχνολογία και ειδικότερα στην τεχνολογία σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμών αλιευτικών εργαλείων και των πρώτων υλών αυτών (ως προς το παρόν έργο, σχοινιά και δίχτυα) καθώς και στη διαχείριση της παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας. 

Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διαθέτει κτιριακές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής (κεντρικά γραφεία και εγκαταστάσεις), στον Άγιο Κοσμά Ελληνικού Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ανήκει το Ενυδρείο και Εργαστήριο Ρόδου και το ενυδρείο Κρήτης "Θαλασσόκοσμος" Ηρακλείου Κρήτης. Στα πλαίσια του έργου θα χρησιμοποιηθούν τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στον Άγιο Κοσμά Ελληνικού Αττικής και το ερευνητικό σκάφος ΦΙΛΙΑ.

Επιστημονική ομάδα φορέα

Η ομάδα του έργου αποτελείται από 2 ερευνητές, 1 τεχνικό αναλύσεων και 1 συμβασιούχο για τις εργασίες πεδίου για τη διάρκεια του έργου:

Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ/ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: Ο Δρ. Αλέξης Κονίδης είναι ειδικός στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και Διευθυντής Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από το 1994. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας, 1 διδακτορικού στη φυσιολογία της υδατοκαλλιέργειας και 1 διδακτορικού στη δυναμική της παράκτιας αλιείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα για την οικονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση των ΜΜΕ και το οικονομικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης λάβει εκπαίδευση σχετικά με τη σύγχρονη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας (ΝΑΤΟ, Πορτογαλία), G.I.S. (Trinity College, Ιρλανδία) καθώς και βιο-οικονομία της αλιείας και του περιβάλλοντος (University of Maryland, ΗΠΑ). Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης του ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ/ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Είναι διαπιστευμένος διεθνής επικεφαλής ελεγκτής για το ISO14000 και συμμετείχε σε ελέγχους ISO9000 και HACCP στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση περισσοτέρων των 60 ερευνητικών έργων ως συντονιστής ή εταίρος και έχει συγγράψει περισσότερα από 150 δημοσιεύματα. Έχει εργαστεί ως ειδικός σε διάφορες χώρες (Κροατία, Μάλτα, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Βοσνία και Ερζεγοβίνη). Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Dubrovnik Κροατίας. 

Δρ Αθανάσιος Μαχιάς, Διευθυντής Ερευνών ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ/ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε: Δρ. Αθανάσιος Μαχιάς: Ερευνητής Α’ του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΚΛΕΘΕ, Βιολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με PhD στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο αντικείμενο της θαλάσσιας βιολογίας. Έχει ερευνητική εμπειρία και συμμετοχή σε προγράμματα περισσότερη των 20 ετών. Τα ως σήμερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στα απορριπτόμενα αλιεύματα, στην οικολογία ιχθύων, στην αλιευτική βιολογία, στις επιπτώσεις της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στους ιχθυοπληθυσμούς, στη διαμόρφωση διαχειριστικών σχεδίων, κ.α. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερο από 40 ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα εκ των οποίων στα 18 ήταν γενικός συντονιστής ή συντονιστής για το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ τα περισσότερα από αυτά ήταν στο αντικείμενο των απορριπτόμενων αλιευμάτων και της αλιευτικής έρευνας. Είναι συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.  Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν περισσότερες από 60 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 4 κεφάλαια βιβλίων, 150 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, 30 τεχνικές εκθέσεις και 10 άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Η αναγνώριση του επιστημονικού του έργου περιλαμβάνει περισσότερες από 1500 αναφορές σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.
 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το ΕΜΠ (www.ntua.gr) είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος στο πεδίο της τεχνολογίας, συνεισφέροντας αδιάκοπα στην επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη από την ίδρυσή του το 1836. Το Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) του ΕΜΠ εντάσσεται στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ιδρύθηκε το 1979 και έχει ως βασικό αντικείμενο την εκπαίδευση και την έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο της Ναυτικής & Θαλάσσιας Υδροδυναμικής. Ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της ναυπηγικής βιομηχανίας και ναυτιλίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι το μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Το ΕΝΘΥ είναι ιδιαίτερα ενεργό σε επιχορηγούμενες ερευνητικές δραστηριότητες  στα πλαίσια εθνικών και ευρωπαϊκών  προγραμμάτων. Είναι μέλος της Διεθνούς ΄Ένωσης Πειραματικών Δεξαμενών (I.T.T.C.) και διαθέτει πιστοποιητικό διασφάλιση ποιότητας κατά ISO 9002., τον Τομέα Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών, τον Τομέα Ναυτικής Μηχανολογίας και τον Τομέα Θαλασσίων Κατασκευών.  Η βασική εργαστηριακή υποδομή του ΕΝΘΥ είναι η Πειραματική Δεξαμενή μήκους 100 μ. πλάτους 4.6 μ και μέγιστου βάθους νερού 3.0 μ. στην οποία γίνονται δοκιμές προτύπων πλοίων και πλωτών κατασκευών. Η Πειραματική Δεξαμενή είναι εξοπλισμένη με φορείο δοκιμών το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή δοκιμών σε πρότυπα με μέγιστη ταχύτητα 5.3m/sec. Ακόμη, διαθέτει σύστημα παραγωγής κυματισμών με δυνατότητα προσομοίωσης τυχαίων θαλάσσιων κυματισμών με συγκεκριμένη φασματική κατανομή.

 

Συντονιστής εκ μέρους του ΕΜΠ θα είναι ο Καθηγητής Γ. Τζαμπίρας. Η ομάδα του ΕΜΠ που θα συμμετάσχει στην εκτέλεση του έργου συνδυάζει την επιστημονική εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία που απαιτείται για το παρόν έργο. Η συνεργασία μεταξύ ενός κύριου ερευνητικού φορέα για την θαλάσσια έρευνα και της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία περιλαμβάνεται στις σημαντικότερες Σχολές Ναυπηγικής στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει συνέργειες που εξασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος έργου.

 

Επιστημονική ομάδα φορέα

Η ομάδα του έργου του φορέα αποτελείται από 2 ερευνητές, 1 μηχανικό αναλύσεων δοκιμών και 2 τεχνικούς εργαστηρίου. Οι κύριοι συντελεστές της ομάδας είναι:

 

Ο καθηγητής Γ. Τζαμπίρας είναι διπλωματούχος ναυπηγός-μηχανολόγος του ΕΜΠ (1975) και διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ (1978). Η διδακτορική του διατριβή (1984) είχε ως θέμα την αριθμητική και πειραματική μελέτη της τυρβώδους ροής γύρω από πρότυπα πλοίων. Διετέλεσε Κατά την περίοδο ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1979-1985) και από το 1985 είναι μέλος ΔΕΠ της ιδίας Σχολής. Από το 1997 είναι καθηγητής στην περιοχή της υδροδυναμικής πλοίων (αντίσταση-πρόωση). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιτροπών επίβλεψης και εξέτασης διδακτορικών διατριβών σε πανεπιστημιακά τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού. Από το 2000 είναι μέλος της ΚΟΕ του Γραφείου Διασύνδεσης και Εξυπηρέτησης φοιτητών και νέων αποφοίτων του ΕΜΠ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Σχολής ΝΜΜ και από το 2005 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου ΕΝΘΥ. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν στους τομείς της υπολογιστικής και πειραματικής υδροδυναμικής και αεροδυναμικής. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 90 εργασίες (με κρίση) και αναφέρεται σε αυτούς τους τομείς. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής. Ως υπεύθυνος για την λειτουργία της Πειραματικής Δεξαμενής του ΕΜΠ έχει αναλάβει την εκτέλεση περίπου 50 έργων παροχής υπηρεσιών και ερευνητικών έργων προς εξωτερικούς ιδιωτικούς φορείς και για λογαριασμό της Ε.Ε.

 

Ο ερευνητής Γεώργιος Κατσαούνης είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) και υπεύθυνος δοκιμών πεδίου και ανάπτυξης πειραματικών διατάξεων. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυπηγών του ΕΜΠ (1986). Έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, (Βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, Ναυπηγικό Τεχνικό γραφείο, Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυπηγικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ), εργάζεται ερευνητικά από το 2002  στο Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής του ΕΜΠ, παρέχοντας παράλληλα και επικουρικό διδακτικό έργο.  Αντικείμενο της εργασίας του είναι η σχεδίαση πειραμάτων διερεύνησης της υδροδυναμικής συμπεριφοράς πλοίων και πλωτών κατασκευών καθώς και η ανάπτυξη πειραματικών διατάξεων για μετρήσεις επί μοντέλων πλοίων και επί κατασκευών σε πραγματικές συνθήκες. Η ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης ανάπτυξη αριθμητικών μεθόδων για τη μελέτη της δυναμικής συμπεριφοράς και της αντοχής εύκαμπτων κατασκευών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Ο Γ. Κατσαούνης έχει εργαστεί σαν ερευνητής σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς φορείς (ΓΓΕΤ) και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι συγγραφέας 30 εργασιών, δημοσιευμένων σε διεθνή ναυπηγικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και πλήθους τεχνικών εκθέσεων των εργαστηρίων Υδροδυναμικής και Πλωτών κατασκευών του ΕΜΠ.

bottom of page