GHOSTRAWL
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΥΟ (2) ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ (Α) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΝΟΥΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (GHOST FISHING) ΚΑΙ (Β) ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΜΕΓΕΘΗ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
με τη συγχρηματοδοτηση Ελλάδος και ΕΕ
ΟΠΣ 5068999
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο έχει 2 στόχους:
(α) Τα εγκαταλελλειμένα αλιευτικά εργαλεία
Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, που μερικές φορές αναφέρονται ως "εργαλεία φάντασμα", είναι οποιοδήποτε απορριπτόμενο, χαμένο ή εγκαταλειμμένο, αλιευτικό εργαλείο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό το εργαλείο συνεχίζει να ψαρεύει και να παγιδεύει ζώα, εμπλέκει και ενδεχομένως σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, αλλοιώνει τα ενδιαιτήματα των θαλάσσιων οργανισμών και ορισμένες φορές, αποτελεί κίνδυνο για την πλοήγηση σκαφών (δίχτυα που μπερδεύονται στις προπέλες κ.λπ.). Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, όπως δίχτυα ή παγίδες και (κιούρτοι, κιούπια κ.λπ.), είναι ένας από τους τύπους απορριμμάτων που επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους αλιείας με τη μορφή μη προγραμματισμένων επισκευών/συντηρήσεων/ανανεώσεων εργαλείων.
(β) Συσκευές αύξησης της επιλεκτικότητας της τράτας
Η διάταξη για την βελτίωση της επιλεκτικότητας της τράτας ως προς τη διευκόλυνση της διαφυγής υπομεγεθών ατόμων ψαριών βασίζεται σε προσεγγίσεις που έχουν μελετηθεί σε άλλες περιοχές με ποικίλά αποτελέσματα. Στην πλειονότητα τους οι προτεινόμενες διατάξεις σήμερα αφορούν (α) σταθερά μάτια διχτυού συγκεκριμένου σχήματος και διαστάσεων (συνήθως τετράγωνα μάτια με μέγεθος ανάλογο της νομοθεσίας της εκάστοτε χώρας, (β) ανοίγματα με κατεύθυνση προς το σκάφος και (γ) διάφορες εσχάρες διαλογής με κύριο σκοπό, το διαχωρισμό μεταξύ διαφορετικών οργανισμών πχ. σε τράτα γαρίδας, τη διαφυγή ψαριών και ειδών που κινδυνεύουν (πχ. χελώνες).
Τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές, μόνο οι διατάξεις με βάση τις εσχάρες (και ποικίλο σχεδιασμό) βελτιώνουν την επιλεκτικότητα της τράτας (επιτρέπουν διαφυγές ειδών και υπομεγεθών) και δεν μειώνουν το ζητούμενο αλίευμα σε ποσοστά που μπορεί να φτάσουν το 6-10% παραπάμω.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι 2:
α. Ο σχεδιασμός και κατασκευή (από TRL 1 σε TRL 9) νέας καινοτόμας διάταξης που θα επιτρέψει τη μείωση της αφανούς αλιείας (ghost fishing) που προέρχεται από τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία - ειδικά της μικρής παράκτιας αλιείας (πχ. παγίδες/κιούρτοι, απλάδια κ.λπ.) αλλά και οποιοδήποτε ναυτιλιακό εξάρτημα πχ. άγκυρες κ.λπ. Τα βασικά της χαρακτηριστικά θα είναι: μικρό μέγεθος, υψηλή ανθεκτικότητα, κατασκευή με την πιο σύγχρονη τεχνολογία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στη θαλάσσια πανίδα (και ειδικά την χαρισματική) και ελάχιστο κόστος αγοράς ώστε να είναι προσιτό από τους αλιείς. Η διάταξη θα ελεγχθεί πειραματικά στο πεδίο με την ανεύρεση παγίδων εφοδιασμένων με τη διάταξη που δεν θα φέρουν επιφανειακά σημάδια τοποθέτησης.
β. Ο σχεδιασμός και κατασκευή διάταξης (από TRL 1 σε TRL 9) που θα επιτρέψει τη βελτίωση της επιλεκτικότητας του αλιευτικού εργαλείου τράτας βυθού ως προς την αύξηση των διαφυγών υπομεγεθών ατόμων μέσα από τον σάκο κατά τη σύλληψη. Η διάταξη θα βασίζεται στο γενικότερο σχέδιο της εσχάρας αλλά με ειδικό σχεδιασμό ώστε η δυνατότητα διαφυγής να είναι συνεχής σε όλο το μήκος του σάκου της τράτας ενώ οι τραυματισμοί των εμπορεύσιμων μεγεθών να είναι ελάχιστοι. Η διάταξη θα ελεγχθεί πειραματικά και τα αποτελέσματα της στη σύλληψη υπομεγεθών θα συγκριθούν με τα αποτελέσματα της αλιείας με συμβατική τράτα.
Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης
Συντονιστής και υπεύθυνος του έργου. Σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ και διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στη φυσιολογία των υδατοκαλλιεργειών και ένα διδακτορικό δίπλωμα στην παράκτια αλιεία και βιο-οικονομικά. Είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει περισσότερα απο 80 προγράμματα και έχει δημοσιέυσει περισσότερες από 140 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και βιβλία ή κεφάλαια βιβλίων. Έχει λάβει μετεκπαίδευση στο ΕΚΠΑ για χρηματο-οικονομική διοίκηση μικορμεσαίων επιχειρήσεων και οικονομικό δίκαιο.
Ιωάννης Γιαλαμάς
Μέλος της ομάδας του έργου. Διαθέτει πτυχίο Χημικού-Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει εξειδίκευση στην διαχείρηση παράκτιας ζώνης και του παράκτιου περιβάλλοντος. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας σε αναλύσεις ιχνοστοιχείωνμετάλλων με ατομική απορρόφησή και αναλύσεις θαλασσινού νερού. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και ασχολήθηκε με υγρή χρωματογραφία σε αναλύσεις τροφών, ιστών κ.λπ. σε ιχθύες υδατοκαλλιεργειών στο εργαστήριο Διατροφής. Παράλληλα εργάστηκε σε προγράμματα διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος. Το 2013 εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος παράκτιας ζώνης και αλιείας όπου και εργάζεται έως σήμερα.
Ηλίας Καλλίας
Σπούδασε Τεχνολόγος Ιχθυολόγος Ιχθυοκομίας Αλιείας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου με εξειδίκευση στη θαλάσσια βιολογία και αλιεία. Εργάστηκε στο ΕΛΚΕΘΕ από το 2003 σε διάφορες θέσεις ως συμβασιούχος με αντικείμενο την εργαστηριακή εργασία σε αναλύσεις νερών και βιολογία θαλάσσιων οργανισμών. Διαθέτει πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Σωστικών και Πυροσβεστικών μέσων & Επείγουσας Εκπαίδευσης ανοικτής θάλασσας (CA-EBS) εγκεκριμένο από την OPITO. Έχει μακρά εμπeιρεία και γνώση στην αλιεία σε παράκτια σκάφη και σκάφη μέσης αλιείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
2294077190
46.7 χλμ. ΑΘΗΝΩΝ-ΣΟΥΝΙΟΥ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 19013
ΕΛΛΑΣ