top of page

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

2.png

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ιδρύθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν. 2919/2001 ως από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ως ΝΠΔΔ με έδρα την Ανάβυσσο Αττικής. Είναι ερευνητικός φορέας του Δημοσίου Τομέα, εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατόπιν ενοποίησης με το ερευνητικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης με την (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση. Για την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μεταξύ άλλων σχεδιάζει και εκτελεί ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα και παράγει προϊόντα και παρέχει υπηρεσίες μόνο του, ή με τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών ή σε συνεργασία με τρίτους όπως επιχειρήσεις.

 

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποτελείται από 3 Ινστιτούτα: 1) Ωκεανογραφίας (ΙΩ), 2) Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών υδάτων (ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ) και 3) Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΘΑΒΥΚ). Στο παρόν έργο μετέχει η ομάδα μελέτης και ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης του ΙΘΑΒΙΠ&ΕΥ. Μεταξύ άλλων, η ομάδα έχει εξειδίκευση στην αλιευτική τεχνολογία και ειδικότερα στην τεχνολογία σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμών αλιευτικών εργαλείων και των πρώτων υλών αυτών (ως προς το παρόν έργο, σχοινιά και δίχτυα) καθώς και στη διαχείριση της παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διαθέτει κτιριακές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής (κεντρικά γραφεία και εγκαταστάσεις), στον Άγιο Κοσμά Ελληνικού Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ανήκει το Ενυδρείο και Εργαστήριο Ρόδου και το ενυδρείο Κρήτης "Θαλασσόκοσμος" Ηρακλείου Κρήτης. Στα πλαίσια του έργου θα χρησιμοποιηθούν τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στον Άγιο Κοσμά Ελληνικού Αττικής και περιλαμβάνει: μικροσκόπια, στερεοσκόπια, ανάστροφο μικροσκόπιο, 2 φασματοφωτόμετρα visual εκ των οποίων το ένα είναι φορητό και 1 visual-UV χημικής ανάλυσης νερού, δειγματολήπτες νερού (φιάλες) επιφανείας-πυθμένα, υποβρύχια κάμερα, καθώς υπολογιστές/λογισμικό και περιφερειακά.

 

Η ομάδα του έργου αποτελείται από 2 ερευνητές, 1 Ειδικό Επιστήμονα, 1 Τεχνικό/Παρασκευαστή και 2 συμβασιούχους εργασίας:

 

Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: Ο Δρ. Αλέξης Κονίδης είναι ειδικός στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και Διευθυντής Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από το 1994. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας, 1 διδακτορικού στη φυσιολογία της υδατοκαλλιέργειας και 1 διδακτορικού στη δυναμική της παράκτιας αλιείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα για την οικονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση των ΜΜΕ και το οικονομικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης του Ι.Θ.Β.Π.& Ε.Υ. με μακρά εμπειρία σε θέματα παράκτιας οικολογίας και ποιότητας νερού, ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης και παράκτια ανάπτυξης. Είναι διαπιστευμένος διεθνής επικεφαλής ελεγκτής για το ISO 14000 και συμμετείχε σε ελέγχους ISO 9000 και HACCP στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση περισσοτέρων των 60 ερευνητικών έργων ως συντονιστής ή εταίρος και έχει συγγράψει περισσότερα από 150 δημοσιεύματα. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Dubrovnik Κροατίας. Έχει μετάσχει σε πάνω από 60 ερευνητικά έργα ως υπεύθυνος ή μέλος της ομάδας εργασίας και έχει συγγράψει πάνω από 100 εργασίες σε περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια.

 

Ευθυμία Κώτου, Ερευνήτρια Β, ΙΘΑΒΒΥΚ/ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: Η Δρ. Ευθυμία Κώτου είναι Ερευνήτρια Β στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογία & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κατέχει πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ (1986) και Διδακτορικό στην Εξυγίανση του περιβάλλοντος και Υδάτινη Τοξικολογία από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου (1993) με υποτροφία από Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου «Τοξικότητα και Βιοδείκτες σε υδρόβιους οργανισμούς» του ΙΘΑΒΒΥΚ. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 24 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά μετά από κρίση (αριθμός αναφορών  256  και h-index 10 στο Scopus) και 36 άρθρα σε διεθνή συνέδρια μετά από κρίση. Έχει συμμετάσχει σε 32 Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα είτε ως συντονιστής (9 από ΕΕ, 4 από Ελλάδα), είτε ως υπεύθυνη πακέτων εργασίας (7 από ΕΕ, 11 από Ελλάδα). Η λίστα των προγραμμάτων για την τελευταία δεκαετία περιλαμβάνει τα: Ευρωπαϊκά προγράμματα PerFormFISH (2017-2020), IMTA-EFFECT (2016-2019), DIVERSIFY (2013-2019), ARRAINA (2012-2016), AQUAINNOVA (2012-2013), AQUAMAX (2006-2010), FISH WELFARE (2007-2011) και Εθνικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΓΓΕΤ MOUNT (2017-2021), KRHPIS I (2013-2015), SYNERGASIA (2011-2013).

bottom of page