top of page

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία με τις οδηγίες και κανονισμούς 2000/13, 2065/2001, 2081/92 και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών, δημιουργούν ένα πλαίσιο ιχνηλάτησης αλιευτικών προϊόντων έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση τους σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας από την παραγωγή έως και την κατανάλωση. Ο έλεγχος ταυτότητας ειδών είναι βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση παραπλανητικών πρακτικών και ιδιαίτερα για τα αλιευτικά προϊόντα, λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη και στη μεγάλη ποικιλία από παρασκευάσματα που διατίθενται στο εμπόριο καθώς και στην περίπτωση γενετικά τροποποιημένων ειδών και πρώτων υλών. Για παράδειγμα, στη Β. Ισπανία, το είδος Merluccius merluccius είναι εξαιρετικά σημαντικό και ζητούμενο από τους καταναλωτές αλλά λόγω της πτώσης της παραγωγής ντόπιου αλιεύματος, έχουν εισαχθεί στο εμπόριο και τα παρόμοια είδη Merluccius australis, M. capensis, M. gayi, M. hubbsi, M. polylepis και Macruronus novaezelandie χωρίς πάντα να αναφέρονται αυτά τα είδη στη συσκευασία.

 

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για το προσδιορισμό ειδών ψαριών που ξεκινούν από τη μορφολογία, όταν πρόκειται για είδη με ξεκάθαρα μορφολογικά χαρακτηριστικά και εφόσον δεν έχουν αφαιρεθεί για λόγους προετοιμασίας προς μεταποίηση, έως μεθόδους αναλυτικής χημείας βασισμένες στην ανάλυση DNA (PCR και συναφείς), στον προσδιορισμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών/τμημάτων αυτών (συνήθως με ηλεκτροφόρηση καθώς blot, ELISA, SDS-PAGE, IEF κ.λπ.) και στις μεθόδους που βασίζονται σε φασματογραφία Nuclear Magnetic Resonance (NMR).

 

Οι τεχνικές που βασίζονται στο DNA έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται κάποιο πρότυπο για κάθε ιστό, επειδή σχεδόν όλα τα κύτταρα σε ένα άτομο έχουν το ίδιο γονιδιωματικό DNA. Αυτό δεν ισχύει για τις πρωτεΐνες, αφού κάθε κύτταρο εκφράζει τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του και η οποία εξαρτάται από τη δραστηριότητά του οργανισμού και ποικίλλει ανάλογα με τα ερεθίσματα.

 

Κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας για τη μεταποίηση στα πλαίσια του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιχθυολόγων (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019, Ηράκλειο Κρήτης - "Οι νέες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μεταποίησης αλιευμάτων" Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 16.00) διατυπώθηκε από εκπροσώπους εταιρειών μεταποίησης ότι η σωστή αναγνώριση ειδών σε φορτία αλιευμάτων που εισέρχονται στις μονάδες για επεξεργασία είναι μια σημαντική διαδικασία και η οποία έχει οδηγήσει σε οικονομικές ζημίες λόγω μη αποδοχής πρώτης ύλης.

 

Το παρόν έργο αφορά στην ενίσχυση της δυνατότητας της βιομηχανίας μεταποίησης αλιευμάτων για την ανίχνευση ειδών αλιευμάτων κατά τον έλεγχο φορτίων είτε εισαγόμενων είτε εσωτερικής προέλευσης για την καλύτερη λειτουργία της βιομηχανίας μεταποίησης.

ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΟΥ

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας καινοτόμου φορητής διάταξης γενετικής ταυτοποίησης βασισμένης στην σύγκριση DNA, τη χρήση λυόφιλων αντιδραστηρίων και φορητών αναλυτικών συσκευών μικρής αξίας για συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων που ενδιαφέρουν την Ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αλιευμάτων με αποτελέσματα:

  1. τον έλεγχο φορτίων αλιευμάτων ειδικά για περιπτώσεις που συγγενή είδη έχουν παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά και διαφορετική αξία

  2. την σημαντική μείωση περιπτώσεων απάτης (πώληση συναφών/παρόμοιων ειδών χαμηλής οικονομικής και εμπορικής αξίας με άλλα υψηλότερης αξίας στη λιανική)

  3. μείωση του χρόνου αποτελέσματος σε λίγες ώρες και απεξάρτηση της αναλυτικής διαδικασίας από τρίτα εργαστήρια (ειδικά ως προς την απομόνωση του DNA) που απαιτούν αρκετές ημέρες για την παρουσίαση του αποτελέσματος και έχουν πολύ ψηλό κόστος ανάλυσης

 

Η εφαρμογή του ως άνω στόχου θα είναι σε:

  1. νωπά/φρέσκα αλιεύματα

  2. έτοιμο φαγητό από αλιεύματα

 

Τα είδη για τα οποία θα γίνει η προτεινόμενη εφαρμογή, θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση με μονάδες/εταιρείες μεταποίησης αλιευμάτων στην Ελλάδα ώστε το αποτέλεσμα να είναι άμεσα χρήσιμο στην βιομηχανία αλλά εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον ο Ελληνικός γαύρος και η σαρδέλα, η λακέρδα, το σκουμπρί και η ρέγγα εισαγωγής που αποτελούν κύρια είδη για την Ελληνική μεταποίηση. Όσον αφορά τα προϊόντα μεταποίησης (έτοιμα φαγητά) εκτιμάται ότι ενδιαφέρον να δειχθεί για το μαρινάτοι γαύρο, τη σαρδέλα σε λάδι και τομάτα, τη λακέρδα σε λάδι και την καπνιστή ρέγγα.

Ο δευτερογενής στόχος του έργου είναι η μελέτη και ο έλεγχος της καταλληλότητας φορητών αναλυτικών συσκευών ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε στις εταιρείες μεταποίησης την καλύτερη δυνατή συνολική φορητή τεχνική λύση για την εφαρμογή της μεθόδου. 

DNASEEKER

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΨΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

DNAseeker logo.png

ΟΠΣ 5072570

bottom of page