top of page
Writer's pictureAlexis Conides

Ηχοεντοπισμός: Στοιχεία Σχεδιασμού Ηχοβολιστικών Διατάξεων

Η σύγχρονη μεθοδολογία για την κατασκευή διάταξης για τη σήμανση και εντοπισμό υποβρύχιων σημείων ενδιαφέροντος και ειδικά αλιευτικών εργαλείωνεγκαταλελειμμένων ή όχι, βασίζεται στην τεχνολογία των υπερήχων.


Εγκαταλελλειμένα αλιευτικά εργαλεία (https://dtmag.com/abandoned-ghost-fishing-gear/)


Η διάταξη βασίζεται στην κατασκευή και τοποθέτηση ενός πομπού υπερήχων που θα τοποθετηθεί στο αλιευτικό εργαλείο και ενός δέκτη που θα χειρίζεται ο αλιέας. Ο πομπός θα εκπέμπει ηχητικά σήματα σε παλμούς τα οποία θα λαμβάνει ο δέκτης και με βάση την ισχύ του σήματος που λαμβάνεται, θα μπορεί να φτάσει ο αλιέας ακριβώς από πάνω από τον πομπό και επομένως το απωλεσθέν αλιευτικό εργαλείο. Η χρησιμότητα της διάταξης αυτής είναι ευρεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα αλιευτικά εργαλεία αλλά κυρίως για τα εργαλεία της μικρής παράκτιας αλιείας πχ. παγίδες. Εκτιμάται ότι η διάταξη θα λειτουργεί σε συχνότητες πάνω από 125 KHz έως και 1 MHz. Η τελική επιλογή θα βασιστεί στην απώλεια ήχου εντός του νερού που σε αυτές τις συχνότητες μπορεί να κυμανθεί από 10 έως και 15 db σε ένα βάθος 100 m (περίπου 100 db/km) και επομένως η αρχική ισχύς εκπομπής θα πρέπει να είναι περί τα 20 db ώστε στην επιφάνεια να φτάνει ηχητικό σήμα ικανοποιητικής ισχύος για τη λήψη από τον δέκτη.



Κύριος ηχητικός κώνος διάταξης προσαρμοσμένης

σε απλάδι δίχτυ


Δεδομένου του τρόπου χρήσης, η διάρκεια της μπαταρίας της διάταξης δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς εννοείται ότι ο αλιέας θα προβεί στην ανεύρεση του χαμένου/ μετατοπισμένου αλιευτικού του εργαλείου εντός 1-5 ημερών αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Η εκπομπή του πομπού θα καλύπτει έναν ανάστροφο κώνο με κορυφή τον πομπό και ακτίνα (στις δύο διαστάσεις) 60° έτσι ώστε το 95% της ηχητικής ισχύος να κατανέμεται εντός του κώνου αυτού που στην επιφάνεια θα έχει σχήμα κυκλικό με διάμετρο 300-350 m. Οι διαστάσεις της διάταξης θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και θα είναι κατασκευασμένος με τεχνολογία τέτοια που να είναι εξαιρετικά φθηνή για προμήθεια από τους αλιείς σε ποσότητα.


Διάγραμμα απώλειας ηχητικής έντασης στο θαλασσινό νερό με βάση τη συχνότητα εκπομπής


Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της διάταξης, θα πρέπει να προβλέπεται και η πιθανή επιρροή σε θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες και φώκιες, δηλαδή προστατευόμενα είδη. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ή/και μηδενιστεί η οποιαδήποτε επίπτωση σε θαλάσσια προστατευόμενα είδη, η συχνότητα εκπομπής της διάταξης θα πρέπει να είναι πάνω από 500 KHz(500 KHz - 1 MHz) ώστε το ελάχιστο κατώφλι ηχητικής ισχύος που να επηρεάζει τους οργανισμούς να είναι υψηλό και πάνω από 70-80 db (<20-25 db). Τα οδοντοκήτη (δελφίνια, φάλαινες κ.λπ.) επικοινωνούν σε συχνότητες μεταξύ 1 και 200 KHz με μέγιστο σε περιπτώσεις διαρκούς εκπομπής ήχου (burst pulse train) πάνω από 100 KHz. Τα συνεχή κλικ ανίχνευσης περιβάλλοντος κυμαίνονται μεταξύ 1 και 25 KHz αλλά έχουν αρμονικές έως και 100 KHz που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάταξη αν λειτουργούσε σε αυτά τα επίπεδα. Οι περισσότερες φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες ανταποκρίνονται σε συχνότητες 1-20 KHz. Τα ψάρια και ελασματοβράγχια (καρχαρίες κ.λπ.) ανταποκρίνονται σε συχνότητες 50 Hz έως 1 KHz. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της δέσμης ηχητικού σήματος θα περιορίσει σημαντικά την διάδοση του ήχου σε μεγάλο όγκο νερού αφού το 95% του σήματος θα βρίσκεται εντός κώνου με ύψος 100 m και διάμετρο στην επιφάνεια του νερού, 250-300 m. Επίσης η υψηλή συχνότητα εγγυάται μικρή εμβέλεια.


Εκτίμηση της συχνότητας επικοινωνίας διαφόρων ομάδων θαλάσσιων

οργανισμών και προστατευόμενων ειδών


Ταυτόχρονα με αυτές τις βασικές προδιαγραφές βάσης, η διάταξη θα λειτουργεί εκτός των ορίων συνήθους θορύβου στη θάλασσα που εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 200 KHz (πχ. σκάφη, μεγάλα καράβια, έργα σε λιμάνια και ακτές, αεροπλάνα σε χαμηλό ύψος κ.λπ. Στην ίδια γενική κλίμακα 1-200 KHz, έχουμε θόρυβο από υποβρύχιες επικοινωνίες, τακτικά σόναρ πολεμικού ναυτικού, profiler βυθού και βυθόμετρα (1-10 KHz). Αλιευτικά βυθόμετρα fish-finders, σόναρ αποκάλυψης ναρκών ναυτικού και ακουστικά συστήματα ωκεανογραφικής μελέτης καλύπτουν το φάσμα 10-100 KHz ενώ, τέλος, άλλες ωκεανογραφικές συσκευές υψηλής ανάλυσης και σόναρ (side scan sonar κ.λπ.), μπορούν να φτάσουν σε συχνότητες πάνω από 100 KHz.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page