TRAWLCARBON - Networking actions for the decarbonization of the Mediterranean trawl fishing fleet in relation to selectivity, impact on the sea bottom environment and climate change
50+
Eco Projects Completed
100K+
Tons of Carbon Offset
1000+
Partners Engaged
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Η απαλλαγή του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζει τόσο πλεονεκτήματα όσο και προκλήσεις. Η μετάβαση προς καθαρότερες και πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές είναι επιτακτική ανάγκη για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων, ιδίως στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δημιουργεί επίσης σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών περιορισμών, των οικονομικών περιορισμών και των κοινωνικών επιπτώσεων για τις αλιευτικές κοινότητες. Από τη θετική πλευρά, η απαλλαγή του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτον, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αλιευτικά σκάφη συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της αλιείας. Με την υιοθέτηση καθαρότερων συστημάτων πρόωσης, όπως ηλεκτρικές ή υβριδικές μηχανές, και τη βελτίωση της απόδοσης των σκαφών, η αλιευτική βιομηχανία μπορεί να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και να ελαχιστοποιήσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Επιπλέον, τα μέτρα απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους για τους φορείς αλιείας. Η επένδυση σε τεχνολογίες αποδοτικής χρήσης καυσίμων, όπως ο σχεδιασμός της γάστρας που ελαχιστοποιεί την αντίσταση και τα συστήματα πρόωσης που βελτιστοποιούν την απόδοση ισχύος, μπορεί να βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων και να αυξήσει την κερδοφορία μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, τα αλιευτικά σκάφη μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες απαλλαγής από τον άνθρακα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προωθήσουν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο στον αλιευτικό κλάδο. Οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη καθαρότερων συστημάτων πρόωσης, βιώσιμων αλιευτικών εργαλείων και αυτόνομων τεχνολογιών μπορούν να προωθήσουν την πρόοδο προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον αλιευτικές πρακτικές. Επιπλέον, η υποστήριξη της μετάβασης σε μεθόδους αλιείας με χαμηλό αντίκτυπο, όπως τα επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία και οι τροποποιήσεις εργαλείων για τη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και να προωθήσει τη βιοποικιλότητα στους θαλάσσιους οικοτόπους.
Ωστόσο, παρά τα εν λόγω δυνητικά οφέλη, η απαλλαγή του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις και μειονεκτήματα. Πρώτον, η εφαρμογή καθαρότερων τεχνολογιών και ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών συνεπάγεται συχνά σημαντικό αρχικό κόστος και επενδυτικές απαιτήσεις. Οι φορείς αλιείας, ιδίως οι αλιείς μικρής κλίμακας και οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικά εμπόδια για την αναβάθμιση των σκαφών τους ή τη μετάβαση σε εναλλακτικά συστήματα πρόωσης, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να υιοθετήσουν τις όποιες βιώσιμες πρακτικές. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα και η προσιτή τιμή των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που είναι κατάλληλες για θαλάσσιες εφαρμογές, όπως τα ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να είναι περιορισμένη, ιδίως σε απομακρυσμένες ή παράκτιες περιοχές. Οι περιορισμοί στις υποδομές, όπως η έλλειψη εγκαταστάσεων φόρτισης ή ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υβριδικά σκάφη, μπορεί να εμποδίσουν περαιτέρω την υιοθέτηση μέτρων απαλλαγής από τον άνθρακα και να δυσχεράνουν τη μετάβαση προς καθαρότερες αλιευτικές πρακτικές. Επιπλέον, η μετάβαση σε αλιευτικούς στόλους χωρίς άνθρακα μπορεί να έχει κοινωνικές επιπτώσεις για τις αλιευτικές κοινότητες, ιδίως για εκείνες που βασίζονται σε παραδοσιακές αλιευτικές πρακτικές ή σε βιοτεχνική αλιεία. Η μετάβαση προς καθαρότερες και πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες εντός του αλιευτικού κλάδου, καθώς οι μεγαλύτεροι αλιευτικοί στόλοι ή οι επιχειρήσεις βιομηχανικής κλίμακας έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επενδύσουν σε μέτρα απαλλαγής από τον άνθρακα σε σύγκριση με τους μικρότερης κλίμακας ή τους μικρούς αλιείς. Αυτή η ανισότητα στην πρόσβαση σε πόρους και τεχνολογικές δυνατότητες μπορεί να διευρύνει τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές διαιρέσεις εντός του αλιευτικού τομέα και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και της συμμετοχικότητας.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Η σκοπιμότητα του παρόντος έργου έγκειται στην ανάγκη δικτύωσης των επιστημόνων προκειμένου να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση της αλιείας με μηχανότρατα στο επίπεδο των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων (2020) αναφορικά με την απεξάρτηση της βιομηχανίας από ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά από χρόνια ότι η διαχείριση της αλιείας στα ύδατα της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι γενική αλλά εξειδικευμένη λόγω της διαφορετικής γεωμορφολογίας των υδάτων αυτών (π.χ. Μεσόγειος, Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική, Βόρειος Ατλαντικός κ.λπ.) και του τρόπου αλιευτικής εκμετάλλευσης σε κάθε περιοχή. Στο παρόν έργο λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα 2 κύριων θαλάσσιων χώρων με Ευρωπαϊκή σημασία και συμφέροντα (Μεσόγειος Θάλασσα και Βόρειος Ατλαντικός) καθώς και τα χαρακτηριστικά της αλιείας σε καθεμία δηλαδή την πολυειδικότητα της αλιείας στη Μεσόγειο και την μονοειδικότητα της αλιεία στις βόρειες Ευρωπαϊκές θάλασσες. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η διαφορετική εκτιμώμενη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις δύο περιοχές.
ΣΚΟΠΟΙ
Οι σκοποί του έργου είναι: 1.δικτύωση για τη αμφίδρομη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα της αλιείας με μηχανότρατα στην Ευρώπη στοχεύοντας τα ύδατα της Ε.Ε. στη Μεσόγειο και το Βόρειο Ατλαντικό. Η δικτύωση θα επιτρέψει την καλύτερη διεξαγωγή ερευνητικών έργων στο μέλλον καθώς θα είναι διαθέσιμη η βασική κρίσιμη μάζα επιστημόνων είτε για να παράσχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη είτε συνεργασία σε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα (π.χ. HORIZON). 2.επίσκεψη και ενημέρωση από εμπλεκόμενους στην αλιεία με μηχανότρατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νορβηγία (αλιείς, διοικητικούς και την αλιευτική βιομηχανία) αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και επίτευξης των στόχων, την δυνατότητα των εμπλεκομένων να υιοθετήσουν τις επιστημονικές συμβουλές και τα μέχρι τούδε αποτελέσματα αναφορικά με τη βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμων 3.αξιοποίηση της ομάδας και της συνεργασίας που θα δημιουργηθεί με την οργάνωση 1 υβριδικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αποδέκτες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη της διοίκησης σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο το πρόβλημα των ορυκτών καυσίμων και τις πολιτικές μείωσης της εξάρτησης από αυτά, την κλιματική αλλαγή και τη επίπτωση στο περιβάλλον. Μέρος του έργου (Πακέτο Εργασίας 2) επίσης αφορά τη δημιουργία βάσης δεδομένων βιβλιογραφίας που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους για την πλήρη ενημέρωση τους.
Ενδεικτική παραγωγή αερίων θερμοκηπίου από τον κλάδο της μηχανότρατας στις πρώτες 10 χώρες με τέτοιο στόλο
Πηγή: https://www.statista.com/statistics/1224990/annual-carbon-emission-from-bottom-trawling/
Raising Environmental Consciousness
With a commitment to education and advocacy, we strive to raise awareness about the importance of environmental conservation and inspire action towards a more sustainable lifestyle.
Building a Sustainable Community
Join our community of like-minded individuals and organizations who are passionate about driving positive environmental change. Together, we can create a greener and healthier planet for future generations.
Our Approach
At TRAWLCARBON, we believe that every small step towards sustainability contributes to a significant change. Our approach involves engaging in eco-friendly practices, collaborating with partners, and empowering individuals to embrace a sustainable mindset. Join us in our mission to build a more eco-conscious world.