Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Η πρόταση υποβάλλεται από 3 εταίρους: το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ως συντονιστή και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (Ελλάδα) και Arctic University of Norway (UiT, Νορβηγία). Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ορίζεται ο Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης (Διευθυντής Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και υπεύθυνοι των ομάδων εργασίας των εταίρων, ο Καθηγητής Δημήτριος Κλαουδάτος (Παν/μιο Θεσσαλίας) και ο Καθηγητής Jesse Brinkhoff του Παν/μίου UiT.
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Ελλάς)
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ιστορικά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προέρχεται από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ακαδημίας Αθηνών (1912). Το 2003 με το νόμο 2919/25.6.2001 «Σύνδεση Έρευνας και Τεχνολογίας με την παραγωγή» αποφασίστηκε η ίδρυση ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ). Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 1514/85 και του Προεδρικού Διατάγματος 164 (ΦΕΚ 131/3.6.03) και έχει έδρα την Ανάβυσσο Αττικής. Σήμερα αποτελείται από 3 Ινστιτούτα: Ωκεανογραφίας, Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιας Βιολογίας & Υδατοκαλλιεργειών Οι στόχοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι οι εξής:
-
Διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρας έτσι ώστε τα υδάτινα οικοσυστήματα να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (ρυθμιστικές, αισθητικές, πολιτιστικές) στις μελλοντικές γενιές
-
Προαγωγή της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων βιολογικών και άλλων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ενέργειας στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης (πρόγραμμα «HORIZON 2020»)
-
Υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης
-
Προαγωγή της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας
-
Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την υδρόσφαιρα και την προστασία της, και
-
Παροχή συμβουλών σε εθνικά, μεσογειακά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και διαχείρισης.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάς) / Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) (Π.Δ. 109/2006), λειτουργεί με σκοπό να προάγει τη γνώση και να καταρτίσει νέους επιστήμονες ικανούς να ακολουθήσουν μια επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο της υδρόβιας παραγωγής και της διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος. Σήμερα το τΓΙΥΠ αποτελεί το μοναδικό πενταετούς φοίτησης Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απονέμει Πτυχίο - Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) (ΦΕΚ 496/20-02-2019/τ. Β') επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων στην Επιστήμη της Ιχθυολογίας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα αυτά αφορούν επαγγελματικά τους τομείς:
-
Διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος
-
Αλιείας
-
Υδατοκαλλιέργειας
-
Τεχνολογίας αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων
Arctic University of Norway (UiT, Νορβηγία)
To UiT Arctic University of Norway είναι ένα μεσαίου μεγέθους ερευνητικό πανεπιστήμιο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της γνώσης σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το UiT The Arctic University of Norway είναι το βορειότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Η θέση του στην άκρη της Αρκτικής συνεπάγεται μια αποστολή. Η Αρκτική έχει αυξανόμενη παγκόσμια σημασία. Η κλιματική αλλαγή, η εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής και οι περιβαλλοντικές απειλές είναι θέματα που απασχολούν έντονα το κοινό. Το UiT συμμετέχει σε δίκτυα που προωθούν και διευκολύνουν την ακαδημαϊκή και πολιτική συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και σε διεθνές επίπεδο. Τα έργα EUGLOH, Yerun, UArctic και The Arctic Five δημιούργησαν πλατφόρμες που παρέχουν περισσότερες επιλογές σε αυτούς τους τομείς, για ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, πανεπιστημιακό προσωπικό και φοιτητές.