

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Η πρόταση υποβλήθηκε από 3 εταίρους: το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ως συντονιστή και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (Ελλάδα) και Arctic University of Norway (UiT, Νορβηγία). Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ορίζεται ο Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης (Διευθυντής Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και υπεύθυνοι των ομάδων εργασίας των εταίρων, ο Καθηγητής Δημήτριος Κλαουδάτος (Παν/μιο Θεσσαλίας) και ο Καθηγητής Jesse Brinkhoff του Παν/μίου UiT.
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Ελλάς)
Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ιστορικά το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προέρχεται από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ακαδημίας Αθηνών (1912). Το 2003 με το νόμο 2919/25.6.2001 «Σύνδεση Έρευνας και Τεχνολογίας με την παραγωγή» αποφασίστηκε η ίδρυση ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ). Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 1514/85 και του Προεδρικού Διατάγματος 164 (ΦΕΚ 131/3.6.03) και έχει έδρα την Ανάβυσσο Αττικής. Σήμερα αποτελείται από 3 Ινστιτούτα: Ωκεανογραφίας, Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιας Βιολογίας & Υδατοκαλλιεργειών Οι στόχοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι οι εξής:
-
Διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρας έτσι ώστε τα υδάτινα οικοσυστήματα να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (ρυθμιστικές, αισθητικές, πολιτιστικές) στις μελλοντικές γενιές
-
Προαγωγή της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων βιολογικών και άλλων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ενέργειας στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης (πρόγραμμα «HORIZON 2020»)
-
Υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης
-
Προαγωγή της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας
-
Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την υδρόσφαιρα και την προστασία της, και
-
Παροχή συμβουλών σε εθνικά, μεσογειακά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και διαχείρισης.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάς)
Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) (Π.Δ. 109/2006), λειτουργεί με σκοπό να προάγει τη γνώση και να καταρτίσει νέους επιστήμονες ικανούς να ακολουθήσουν μια επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο της υδρόβιας παραγωγής και της διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος. Σήμερα το τΓΙΥΠ αποτελεί το μοναδικό πενταετούς φοίτησης Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απονέμει Πτυχίο - Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) (ΦΕΚ 496/20-02-2019/τ. Β') επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων στην Επιστήμη της Ιχθυολογίας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα αυτά αφορούν επαγγελματικά τους τομείς:
-
Διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος
-
Αλιείας
-
Υδατοκαλλιέργειας
-
Τεχνολογίας αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων
Arctic University of Norway (UiT, Νορβηγία)
To UiT Arctic University of Norway είναι ένα μεσαίου μεγέθους ερευνητικό πανεπιστήμιο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της γνώσης σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το UiT The Arctic University of Norway είναι το βορειότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Η θέση του στην άκρη της Αρκτικής συνεπάγεται μια αποστολή. Η Αρκτική έχει αυξανόμενη παγκόσμια σημασία. Η κλιματική αλλαγή, η εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής και οι περιβαλλοντικές απειλές είναι θέματα που απασχολούν έντονα το κοινό. Το UiT συμμετέχει σε δίκτυα που προωθούν και διευκολύνουν την ακαδημαϊκή και πολιτική συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και σε διεθνές επίπεδο. Τα έργα EUGLOH, Yerun, UArctic και The Arctic Five δημιούργησαν πλατφόρμες που παρέχουν περισσότερες επιλογές σε αυτούς τους τομείς, για ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, πανεπιστημιακό προσωπικό και φοιτητές.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΟΥ
Ο Δρ Αλέξης Κονίδης είναι Διευθυντής Ερευνών και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών από το 1994. Πριν από αυτό το διορισμό ήταν ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ελληνικό τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Έλαβε πτυχίο βιολογίας το 1988, διδακτορικό δίπλωμα στη φυσιολογία των υδατοκαλλιεργειών το 1992 και διδακτορικό δίπλωμα στη δυναμική των αλιευτικών πληθυσμών και τη βιοοικονομία της αλιείας το 2011. Επιπλέον, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη χρηματοοικονομική και οικονομική διαχείριση των ΜΜΕ και στο χρηματοοικονομικό δίκαιο, όλα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα). Τέλος, έλαβε εκπαίδευση σε θέματα κινδύνου στη διαχείριση των ακτών (ΝΑΤΟ), παράκτιων κινδύνων (Πανεπιστήμιο της Μάλτας), γεωργικής βιοοικονομίας (Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ) και GIS (Πανεπιστήμιο Trinity του Cork, Ιρλανδία). Τα κύρια επιστημονικά του πεδία είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, η επίλυση συγκρούσεων, η παράκτια ανάπτυξη και τα δημόσια έργα, η στρατηγική διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η παράκτια ωκεανογραφία και οικολογία, καθώς και η παράκτια αγροτική κοινωνικοοικονομική ανάλυση και δημογραφία. Έχει εμπειρία σε διάφορες χώρες- για παράδειγμα, εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα στην Κροατία και για την Επιτροπή του ΝΑΤΟ/CCMS στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα. Έχει υπάρξει βασικός ομιλητής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ελληνικών οργανισμών και Πανεπιστημίων για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει διδάξει διαχείριση παράκτιας ζώνης, υδατοκαλλιέργειες και στατιστική στο Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου

Δρ Αλέξιος Ι. Κονίδης
Διευθυντής Ερευνών
Αναπληρωτής Διευθυντής Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.&Ε.Υ.
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
akoni@tee.gr, conides@hcmr.gr, alexisconides@gmail.com
ORCID: 0000-0002-8539-7785
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ
Ο Δρ Δημήτριος Σ. Κλαουδάτος είναι Αναληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο γνωστικό αντικείμενο «Αλιεία». Το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο περιλαμβάνει θαλάσσια βιολογία, οικολογία (Bangor, Swansea, Ηνωμένο Βασίλειο), αλιεία και υδατοκαλλιέργειες (Μεσολόγγι, Ελλάδα). Έχει εργαστεί ως Διευθυντής Βιομηχανικών Πωλήσεων στην ανάπτυξη και την τεχνική υποστήριξη των πωλήσεων προϊόντων υδατοκαλλιέργειας σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον στην εταιρεία «ΝΗΡΕΥΣ ΑΚΟΥΑΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑ Α.Ε.». (2015-2019). Έχει διατελέσει μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, στους τομείς της Αλιείας, της Δυναμικής Πληθυσμών και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών (2008-2015). Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς εθνικούς πόρους.

Καθηγητής Δημήτριος ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
dklaoud@uth.gr, dsklaoudatos@gmail.com
ORCID: 0000-0003-0818-0600
Ο Jesse Brinkhoff υπηρετεί στο UiT The Arctic University of Norway ως Αναπληρωτής Καθηγητής από το 2019 με αντικείμενο την αλιευτική τεχνολογία και την συλλεκτική αλιεία. Το 2015 έλαβε το δίπλωμα MSc και το 2019 το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο UiT. Έχει μετάσχει και μετέχει σε 5 σχετικά με την παρούσα πρόταση ερευνητικά προγράμματα (2016-2028) που σχετίζονται με την αριστοποίηση της χρήσης μηχανότρατας ως προς την κατανάλωση καυσίμων, την επιλεκτικότητα του εργαλείου τράτα και την τεχνολογία υλικών κατασκευής των εργαλείων τράτας. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία έρευνας στο πεδίο με τα ερευνητικά σκάφη R/V "Helmer Hanssen" και "Johan Ruud" καθώς και εμπορικά αλιευτικά σκάφη (εργοστασιακές μηχανότρατες, μηχανότρατες γαρίδας, παραγαδιάρικα σκάφη) με περισσότερες από 700 ημέρες στο πεδίο.

Dr Jesse Brinkhof
Associate professor
The Norwegian College of Fishery Science, UiT The Arctic University of Norway
ORCID: 0000-0003-2275-8894